Design & 3D

In dit blok leer je te denken als een ontwerper. Wij starten met een muisvriendelijke muizenval. Je gaat leren printen met de 3D-printer en je ontwerpt een eigen bordspel. Je gaat zelf actief op zoek naar een doelgroep. Je leert alle stappen te zetten in het ontwerpproces.

Ontwerpcirkel

Wat zijn alle stappen van het ontwerpproces en hoe kan je ze eenvoudig allemaal nemen. Om de stappen goed te leren kennen starten wij met een korte ontwerpopdracht.

Bordspel

Elk spel heeft zijn eigen doelgroep, moeilijkheidsgraad en hoe lang het spel duurt. In groepen ga je een eigen game bedenken en maken. Het bord ontwerp je in photoshop, de spelregels in word en je maakt zelf pionen van hout of kunststof.

Thinkercad

Aan de slag met Thinkercad, je leert te werken met de software die gebruikt wordt voor de 3D printer.


Welk onderdeel print jij met de 3D printer?

Muisvriendelijke Muizenval (les 1 tot 3)

In het ontwerpproces zitten 4 stappen, namelijk onderzoek doen, ideeën bedenken, uitwerken tot concepten en  maken en testen van het ontwerp.

Het onderzoek

Zoek op internet naar voorbeelden van bestaande ideeën. Gebruik google of instructables.com. Zet enkele voorbeelden op je blog.

Ideeën bedenken

Nu ga je samen met een groepje heel veel ideeën bedenken. Alles kan niets is te gek. Bedenk wel dat je zelf voor je materialen moet zorgen. Teken voorbeelden van de ideeën en zorg dat ze op je blog staan.

Van idee naar concept

Het beste idee werk je uit op een A3 vel. Hier staan alle materialen op die je wilt gebruiken, maar ook de maten. Hoe groot is een muis eigenlijk? Is het concept goedgekeurd dan mag je gaan bouwen.

Bouwen en testen

Nu ga je het ontwerp ook echt maken. Werkt het ontwerp precies zoals je van te voren bedacht had? Wat zou er nog beter kunnen.

Thinkercad (les 4)

Deze les besteden wij aan het werken op thinkercad. Bekijk de instructievideo om een account aan te maken. Heb je al een account ga dan lekker aan de slag.

De opdracht

Maak een bedel/hanger voor aan een ketting, sleutelbos, of armband. Je mag je naam er op zetten, maar het voorwerp moet holle en bolle vormen hebben.

Het bordspel (les 5-8)

Nu je weet hoe je moet ontwerpen kan je verder met de tweede grote opdracht. Het bedenken van je eigen bordspel.

Je gaat in een groepje van drie personen weer alle stappen van het ontwerpproces doorlopen. Alles houd je netjes bij op je blog.

Het spel bestaat uit 3 onderdelen.

1) Het borspel gemaakt in photoshop.

2) Pionnen/spelers gemaakt met de 3D printer.

3) De spelregels beschreven in word.