Show your style

Je gaat leren ontwerpen met vectoren in Adobe Illustrator, dit betekent dat je ontwerp nooit wazig of onscherp kan worden!

          Logo ontwerp                        Visitekaartje                                    Huisstijl


Huisstijl (les 1)

Je hebt vast weleens van het woord 'huisstijl' gehoord. Het heeft niks met een huis te maken, het gaat meer om een stijl die bedrijven en organisaties gebruiken om hun brieven, enveloppen, mails, website eenzelfde look te geven zodat andere mensen ook kunnen zien om welk bedrijf/organisatie het gaat. Daarnaast zorgt het voor een professionele look! Meestal laten bedrijven of organisaties deze huisstijl door een grafisch ontwerper vormgeven.

Deelopdracht 1

Bij deze opdracht ga je op internet op zoek naar 5 huisstijlen die jij mooi vindt. Sla een afbeelding van deze huisstijl op en plaats ze uiteindelijk in het klein in een Word document. Schrijf in een aantal zinnen erachter wat je mooi vindt aan:

1. de kleur                                                                                                                                           2. de vorm                                                                                                                                             3. logo                                                                                                                                                  4. de typografie

Doe dit bij elk van de 5 huisstijlen die jij hebt uitgekozen.


Adobe Illustrator CC (les 1 - 4)

In dit blok ga je met een nieuw software programma leren werken: Adobe Illustrator. Vorig jaar heb je al geleerd met Adobe Photoshop te werken. Illustrator is handiger en beter om logo's mee te ontwerpen terwijl Photoshop eerder bedoeld is om foto's mee te bewerken.

Om het programma beter te begrijpen vind je hieronder een link naar lesjes (tutorials) die je eerst zal moeten volgen en waar je de resultaten van op je website/blog plaatst.


Typografie en kleur (les 1 en 2)

Typografie is een beter woord voor lettertype. Zoals je weet zijn er miljoenen verschillende lettertypes te vinden en heeft elk lettertype (of font in het Engels) een andere uitstraling. Het maakt dan ook veel uit wat voor lettertype je kiest.

Kijk maar eens naar een aantal winkels in de stad. Elke winkel gebruikt weer een ander lettertype. Zo zal een chocoladewinkel eerder kiezen voor sierlijke letters terwijl een computerwinkel eerder strakke of futuristische letters zal kiezen.

Typografie zegt dus veel over de uitstraling maar kleur doet dat ook. Gele kleuren doen je bijvoorbeeld eerder aan de zomer denken of aan iets vrolijks terwijl rood harder overkomt en ook meer opvalt.

Deelopdracht 2

In deze opdracht ga je jouw naam met verschillende lettertypes opschrijven. Bij elk lettertype past weer een ander logo. Zoek op internet 5 lettertypes uit die jij mooi vindt en kopieer of download deze lettertypes en gebruik jouw initialen (eerste letter van je voornaam en van je achternaam). Deze Initialen zet je naast elkaar in Word en voor elk van de 5 lettertypes houd je steeds een stuk over (5 enters ruimte). Uiteindelijk ga je namelijk naast de initialen een schetsje maken van je logo waarbij je de vormgeving van dit lettertype aanhoudt. In totaal ontwerp je dus 5 kleine logo's.


Logo (les 2 en 3)

Een logo zegt veel over een organisatie of bedrijf. Wanneer je een logo ziet weet je vaak meteen om welk bedrijf of organisatie het gaat. Het logo hangt natuurlijk wel samen met de typografie en kleur. Wanneer een logo hoekige vormen heeft en de typografie is sierlijk dan botst dat met elkaar.

Deelopdracht 3

Je gaat je eigen logo ontwerpen. Een logo dat iets over jou zegt. Je hebt al gekeken naar welke typografie en kleuren jou aanspreken maar nu moet je het nog gaan omzetten naar een logo. In het bestand hieronder vind je de opdrachtomschrijving en de eisen waar dit logo aan moet voldoen. Je hebt twee lessen voor het ontwerpen en maken van dit logo. 


Visitekaartje (les 4 en 5)

Wanneer je een eigen onderneming hebt of wil starten is het belangrijk dat je laat zien aan de mensen dat jouw bedrijf/onderneming bestaat en wat je doet. Een manier om je netwerk te verbreden is het uitdelen van visitekaartjes. Deze kaartjes moeten er natuurlijk wel mooi en strak uitzien en de sfeer of boodschap van jouw onderneming overbrengen. Bij een visitekaartje wordt deze sfeer en professionaliteit bepaald door de kleuren, de typografie en het logo op het visitekaartje. Soms kiezen bedrijven zelfs voor een afwijkende vorm van het visitekaartje om origineel te zijn en het kaartje nog meer te laten opvallen. 

Deelopdracht 4

In de vorige deelopdracht heb je een logo ontworpen die iets over jou zegt. In deze les ga je een visitekaartje voor jezelf ontwerpen. Jouw logo moet hier ook op komen te staan. Dit visitekaartje heb je nodig in maart wanneer je met de klas naar een beroepenbeurs gaat en je een aantal kaartjes weg zal moeten geven aan bedrijven die jou aanspreken en je een paar uurtjes mee zou willen lopen. Hieronder vind je de uitgebreide opdrachtbeschrijving en de eisen waaraan jouw visitekaartje moet voldoen. Voor deze opdracht heb je twee lessen de tijd.


Eindopdracht (les 6, 7 en 8)

Deze opdracht ga je in tweetallen doen. Jullie werken voor een marketing- en reclamebureau. In Delft komt er in de binnenstad een pand vrij en hier zal een giftshop inkomen met de naam 'Present time!' . De opdracht is om verschillende marketing-uitingen te ontwerpen en de eigenaar van deze nieuwe winkel te overtuigen dat jullie ontwerpen de beste zijn. Alleen dan krijgt jullie bureau de opdracht om de komende paar jaar de marketing-activiteiten van deze nieuwe winkel te organiseren. Lees in de opdracht hieronder de exacte opdrachtomschrijving en de eisen waaraan dit project moet voldoen. Jullie hebben voor dit project 3 lessen de tijd.


Presenteren en reflecteren (les 9)

In deze laatste les gaan jullie per tweetal jullie ontwerpen (eindopdracht huisstijl) presenteren. Je maakt per tweetal een mooie presentatie in prezi of powerpoint waarin jullie je resultaten aan de rest van de klas laten zien. Vertel wat er goed ging en wat er volgende keer juist beter kan. Een presentatie duurt ongeveer 3 minuten per tweetal. Wees kort maar krachtig, probeer je ontwerp echt te verkopen!

Na de presentaties ga je reflecteren op deze eindopdracht, dit doe je individueel op je blog/website. Gebruik hiervoor de 5 bekende reflectievragen die je vindt onder JAAR 2 in het venster links op deze website. Succes!